Groener leven – Mijn voorlopig laatste vliegreis

Overmorgen vertrek ik voor de derde keer binnen een half jaar voor een vakantie buiten Europa, dit keer voor een bruiloft van vrienden in India. Nou heb ik altijd al veel gereisd, vooral per vliegtuig, maar zo bont als dit heb ik het nog niet eerder gemaakt! En dat terwijl ik me vorig jaar juist heb voorgenomen minder te gaan vliegen, omdat eindelijk het besef echt bij me door begon te dringen hoe slecht vliegen is voor het milieu. Uitgenodigd worden voor een bruiloft in India is een once in a lifetime kans, dus dat wilden we niet laten schieten, maar daarna is het voorlopig echt klaar met m’n gevlieg. Het voelt gewoon niet meer goed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanaf 10 juni (de datum dat we terugkomen uit India) tot aan onze huwelijksreis naar Azië eind 2019 vliegen we niet. Dat is denk ik de langste periode zonder vliegen die ik in een hele lange tijd heb gehad. Als we nog ergens heen willen tussendoor, dan kijken we waar we met de trein heen zouden kunnen. Ook in eigen land en net over de grens valt nog genoeg te zien! En ook tijdens onze huwelijksreis willen we weinig vliegen trouwens. We zijn bijvoorbeeld van plan om het eerste deel van de reis, tot aan Istanbul, sowieso met de trein te doen en ook verder tijdens de reis te zoeken naar alternatieven voor het vliegtuig. Ik ben me ervan bewust dat dit voor andere mensen misschien klinkt als nauwelijks een stap, een maand of 16 niet vliegen en dan alweer een verre reis, maar we moeten ergens beginnen. En ik ben ook zeker van plan om na de huwelijksreis een hele tijd niet te vliegen.

Vorig jaar sprak ik ook al een aantal regels met mezelf af: niet meer vliegen binnen Europa als het ook met de trein kan, niet meer zo maar ver weg op reis gaan omdat het nou eenmaal kan (dus niet de warmte opzoeken op een ver eiland, maar wel als er een goede reden is, zoals het bezoeken van vrienden), bij verre reizen zo veel mogelijk de binnenlandse vluchten beperken en van alle vluchten die we toch maken de co2 compenseren. Dat klonk best als een stap in de goede richting, en ik heb me daar ook echt aan gehouden het afgelopen jaar. Vervolgens dienden zich alleen wel ineens allerlei goede redenen aan om ver te reizen, zoals uitgenodigd worden voor de bruiloft in India, waardoor ik per saldo juist meer heb gevlogen dan minder. 

f510d192-7a94-4491-b8cf-9c16773fc600

Bron foto: Zomer Zonder Vliegen

Volgens m’n eigen regels mocht ik al deze vluchten maken, we hebben gekozen voor meer rechtstreekse vluchten en minder binnenlandse vluchten dan we normaal zouden doen, en ik heb alle co2 gecompenseerd, maar het voelt toch allemaal een beetje als een slap verhaal. Aan de ene kant nemen we wel stappen, zo gaan we bijvoorbeeld van Mumbai naar Delhi met de trein volgende week (ik ben heel benieuwd, lijkt me een bijzondere ervaring), maar dat compenseert de vluchten van en naar India natuurlijk niet, en eerlijk gezegd voel ik me er een beetje schuldig over. Nou gaat dat schuldgevoel helaas ook geen milieuschade compenseren, dus daar heb ik alleen mezelf maar mee. Ik heb me dus voorgenomen om juist zo veel mogelijk te gaan genieten van deze voorlopig laatste vliegreis, en ik kom hoop bij jullie terug te komen met een mooi verslag van de treinreis in India! 

Wil je nou ook minder vliegen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Je kunt je nog opgeven voor de Zomer Zonder Vliegen van CollAction. De target is nog niet gehaald, en het zou zo tof zijn als er een heel vliegtuig aan de grond kan blijven deze zomer!

9 gedachtes over “Groener leven – Mijn voorlopig laatste vliegreis

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Mooi voornemen, Sanne! Je moet inderdaad ergens beginnen. Ik herken de struggles natuurlijk heel goed en heb ook nog een paar ‘reisjes met goede redenen’ gemaakt, voordat ik (voorlopig) stopte met vliegen. En ja, het is een ultiem luxeprobleem, maar die 16 maanden lijkt me voor de verwenden onder ons juist een goed begin om te kijken wat het met je doet. Ik merk nu al dat ik mijn vakanties anders benader en steeds minder het gevoel heb dat ik mezelf iets ontzeg. Zien we volgend jaar wel weer verder 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Thanks! Inderdaad, het begin is er. Ik heb ook bijvoorbeeld nu alweer zin om nog een keer met de trein naar Londen te gaan, en ook allerlei ideeën voor weekendjes binnen Nederland. Er is zo veel mogelijk zonder vliegen! Je moet gewoon even omschakelen en er anders naar gaan kijken, en dat proces is zeker begonnen bij mij.

   Geliked door 1 persoon

 2. karlienvh zegt:

  Wij vlogen ook al dit jaar, Ivoorkust is niet echt bereikbaar met het openbaar vervoer vrees ik, zeker niet als je maar 2 weken verlof hebt … En dat was ook niet zomaar een plezierreisje maar familiebezoek. Ik hou me al jaren netjes aan maximum één vliegreis per jaar, maar ik zou het in de toekomst binnen Europa toch ook graag helemaal zonder doen. Volgend jaar staat er een koorreis naar Toscane op het programma, heel verleidelijk om daarheen te vliegen van in Deurne (op wandelafstand van mijn ouderlijk huis), dus ik hoop dat er een goed trein- of bus-alternatief bestaat, moet het nog onderzoeken.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dat snap ik heel goed, sommige plekken zijn zonder vliegen een stuk lastiger bereikbaar en familiebezoek is niet iets wat je zomaar op wil geven. Wel heel goed dat je jezelf een maximum hebt opgelegd en in Europa niet meer wil vliegen! Ben heel benieuwd of Toscane gaat lukken met de trein/bus. Het zou zo fijn zijn als er goede alternatieven zijn voor het vliegtuig bij zulke bestemmingen!

   Geliked door 1 persoon

   • karlienvh zegt:

    Onze vorige treinreis ging naar Zuid-Frankrijk en dat was goed te doen, we moesten enkel overstappen in Parijs. Maar de nachttrein die we toen namen van Parijs naar Foix, is kort daarna afgeschaft en zo gaat het helaas met veel lange-afstandstreinen in Europa. En je wil ook weer geen dagen onderweg zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s