Groene Challenge – Niets nieuws kopen tijdens de CollAction Buy Nothing New Month

Dat ik zelf heel enthousiast wordt van Groene Challenges weten jullie inmiddels denk ik wel, maar nu ik sinds de Minimalism Game in april even geen nieuwe uitdaging ben aangegaan, hebben al meerdere mensen gevraagd wat m’n volgende challenge gaat zijn. Blijkbaar vinden jullie het dus ook leuk om te volgen! In juli ga ik net als vorig jaar weer meedoen aan het Plasticdieet (absoluut m’n lastigste challenge tot nu toe!), maar voor juni had ik nog even niks. Tot ik las over de Buy Nothing New Month georganiseerd door CollAction die morgen begint. Nou had ik na de Minimalism Game al besloten dat ik ervoor ging waken dat er niet binnen de kortste keren weer 465 nieuwe dingen het huis in zouden komen, dus deze challenge komt perfect uit! Afgelopen oktober heb ik ook meegedaan aan een Buy Nothing New Month en dat beviel me eigenlijk wel. 

De gedachte achter de Buy Nothing New Month is eigenlijk heel vergelijkbaar met waarom ik meedeed aan de Minimalism Game, namelijk bewustwording van de consumptie- of misschien zelfs wel wegwerpmaatschappij waarin we leven. Zoals ik in m’n blog over de Minimalism Game al zei, je kunt alles voor zo weinig geld kopen, dat veel mensen hun huis heel gemakkelijk vol zetten met goedkope rotzooi. Al die goedkope spullen worden ergens gemaakt door iemand waarvan je er wel vanuit kunt gaan dat die niet fatsoenlijk betaald krijgt. En al die plastic zooi is een enorme belasting op het milieu, zowel de productie ervan als wanneer het wordt weggegooid. Want dat wordt het heel gemakkelijk, omdat het toch zo goedkoop is. Er is hier laatst een hele interessante documentaire over op tv geweest, De prijsvechter, die je hier terug kunt zien. Het zou toch veel beter zijn als we met z’n allen kwalitatieve spullen zouden kopen en die (laten) repareren als ze stuk zijn, in plaats van ze te vervangen door weer iets nieuws. En niet iedereen heeft alles nodig. Moet iedereen echt perse een boor in huis hebben voor die paar keer jaar dat je die nodig hebt? Of zou het voldoende zijn als een of twee mensen in de straat er eentje hebben waar je ’m van kunt lenen?

IMG_0356

Tijdens de Buy Nothing New Month word je uitgedaagd om op een andere manier aan spullen te komen die je nodig hebt. Allereerst kun je je natuurlijk afvragen of je ze wel echt nodig hebt, maar zo ja, heeft iemand anders het misschien, of ligt het bij de kringloopwinkel? Want dat mag uiteraard wel tijdens de challenge. Je koopt alleen niets nieuws, of eigenlijk, geen nieuwe spullen. Eten en andere dingen die je op gebruikt (medicijnen en wc-papier bijvoorbeeld, om maar wat te noemen) mogen wel. Tweedehands dingen kopen mag dus ook, net als dingen die je nodig hebt lenen van iemand anders. Andere dingen kun je misschien zelf maken, of laat kapotte dingen repareren. De vorige keer heb ik uiteindelijk één weloverwogen aankoop gedaan, eens kijken of het me lukt om het dit keer op nul te houden.

Via de site van CollAction kun je je nog aanmelden. Je krijgt dan wekelijks een mail met inspiratie en aan het eind van de maand wordt er een ruilparty gehouden waar deelnemers ongewenste spullen met elkaar kunnen ruilen. Ook kun je via Facebook ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. CollAction is een crowd-actingplatform, net als bij crowdfunding gaat het om het met een groep mensen samen iets mogelijk maken, alleen doe je hierbij geen financiële bijdrage, maar zeg je toe mee te doen aan een actie. Als het gewenste aantal deelnemers is gehaald, gaat een actie door. Nou gaat het bij de Buy Nothing New Month misschien nog wel krap worden of de 250 deelnemers worden gehaald in de komende 14 uur, maar als iedereen die deze blog leest mee gaat doen moeten we een heel eind komen! En wie weet staat er wel een andere actie tussen waar je graag aan meedoet. Overigens ga ik de Buy Nothing New Month sowieso houden, ook als via CollAction niet genoeg mensen worden gevonden, en ik hoop dat er mensen met me mee willen doen!

12 gedachtes over “Groene Challenge – Niets nieuws kopen tijdens de CollAction Buy Nothing New Month

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s