Dag van de Duurzaamheid – 10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid en delen we met een groep groene bloggers allemaal een top 10 van manieren om je impact op de wereld te verkleinen. Ik heb een lijstje van 10 Groene Challenges gemaakt, waarmee je jezelf kunt uitdagen om een maand groener te leven. Met een maand ben je er natuurlijk niet, maar ik heb zelf gemerkt dat je door een maand lang zo’n Groene Challenge te doen je je veel bewuster wordt van je eigen gedrag en wat je daaraan zou kunnen veranderen. Veel goede gewoontes zijn er bij mij op deze manier ingeslopen. Benieuwd naar de tips van de andere bloggers? Onderaan deze blog vind je een lijstje met links.

Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop we extra stil staan bij duurzaamheid en door middel van vele evenementen door het hele land meer mensen enthousiast proberen te maken over duurzaamheid. Het initiatief van Urgenda zou moeten laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen de groene bloggers graag een steentje bijdragen!

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.
20171010top10
Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids, zoals u wilt!

Hieronder zie je mijn lijstje van 10 Groene Challenge waarmee je een maand lang je impact kunt verkleinen en hopelijk een zetje krijgt om blijvend gewoontes te veranderen. Klik na het lezen door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen (voor een aantal van de Groene Challenges die ik noem, kun je daar meteen handige tips vinden). Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven

 1. Doe mee aan de Vegan Challenge. Vegan eten is namelijk niet alleen een goed idee als je tegen dierenleed bent, het is daarnaast ook een hele duurzame keuze. De Vegan Challenge wordt elk jaar in april en oktober gehouden. Als je nu aanhaakt, kun je het grootste deel van de maand dus nog meedoen.
 2. Speel de Minimalism Game. In totaal doe je tijdens dit spel 465 dingen weg in een maand. Waarom is minimalisme duurzaam? Hoe minder spullen we met z’n allen hebben en kopen, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden en hoe minder afval er is, wat een hele hoop belasting op het milieu scheelt.
 3. Als je wel wilt minimaliseren, maar de Minimalism Game je nog wat te drastisch klinkt, doe dan mee aan de Minimaliseermaand van Moeders Minimalisme. Je krijgt dan iedere dag een kleine opdracht om iets in je huis te gaan uitzoeken, waardoor het een stuk haalbaarder voelt dan om ineens van alles aan te gaan pakken.
 4. Als je al flink hebt geminimaliseerd en wil je je huis zo houden, is de Buy Nothing New Month misschien een goed idee. Tijdens deze maand word je uitgedaagd om op een andere manier aan spullen te komen die je nodig hebt. Allereerst kun je je natuurlijk afvragen of je ze wel echt nodig hebt, maar zo ja, heeft iemand anders het misschien, of ligt het bij de kringloopwinkel? Tweedehands dingen kopen mag namelijk wel, net als spullen die je nodig hebt lenen van iemand anders. Andere dingen kun je misschien zelf maken, en kapotte dingen kunnen mogelijk gerepareerd worden.
 5. Gaat niks kopen je te ver, maar wil je je wel bewuster bezighouden met wat je dan koopt, koop dan eens een maand lang geen andere kleding dan fair fashion en tweedehands kleding. Oftwel, koop een maand lang GEEN kleding die niet eerlijk en duurzaam is geproduceerd, want daar gaat het natuurlijk eigenlijk om.
 6. Doe de Instock Challenge tegen voedselverspilling. Eten weggooien is echt zo zonde, niet alleen van het geld, maar vooral ook van de energie die het heeft gekost om dat product te laten groeien, produceren en te vervoeren. Daag jezelf dus een maand uit om zo weinig mogelijk weg te gooien! Plan goed en wees creatief met restjes.
 7. Scheid een maand lang al je plastic afval. Dus niet alleen thuis, maar ook plastic afval dat je ergens anders dan thuis veroorzaakt, bijvoorbeeld onderweg of op je werk. Soms kun je dat ook daar gescheiden weggooien, maar zo niet, neem het dan mee naar huis en recycle het daar.
 8. Scheid je je plastic afval al, probeer dan eens een maand al je afval te scheiden, zowel thuis als elders. Etensresten composteren of bij het GFT, plastic, metaal en drinkpakken naar de PMD-bak, oud papier apart, glas in de glasbak, elektrische apparaten inleveren voor recycling, kleding in de kledingbak, er zijn maar weinig dingen die echt alleen in het restafval kunnen. En voor die dingen kun je misschien wel een alternatief bedenken!
 9. Afval scheiden zodat het deels gerecycled kan worden is natuurlijk een mooie stap, maar voorkomen is nog heel veel beter dan recyclen. Doe dus eens mee aan het Plasticdieet, waarin je een maand lang probeert geen (of minder, afhankelijk van hoe je het dieet aan je eigen situatie aanpast) plastic afval te veroorzaken. Deze challenge is echt enorm goed voor de bewustwording, het is niet normaal hoe veel overbodige plastic verpakkingen je tegen komt in de supermarkt.
 10. Spreekt geen van de bovenstaande uitdagingen je aan, dan is het houden van een Heldenmaand misschien een goed idee! Tijdens deze challenge, gebaseerd op Het hedendaagse heldenboek, doe je dagelijks iets kleins om de wereld te redden. Hier kun je dus helemaal zelf je eigen invulling aan geven.

Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Lees bijvoorbeeld de 10 tips om tweedehands te kopen, de 10 tips om minder te vliegen (iets waar ik zelf de laatste tijd bewuster mee bezig ben) of de 10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen (zo zie je maar dat duurzamer leven helemaal niet meer geld hoeft te kosten).

Alle blogs vind je hier:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

Heb jij nog goede tips die we niet mogen vergeten? Laat het ons weten!

29 gedachtes over “Dag van de Duurzaamheid – 10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ja toch? Ik haakte redelijk laat aan, dus alle onderwerpen waar ik over wou schrijven waren al “bezet”, dus toen leek me dit een goed idee! Hoe is de Buy Nothing New month jou bevallen? Ik doe graag volgend jaar nog een keer mee! En als je van de andere uitdagingen gaat doen, laat je het dan weten? Lijkt me leuk om je dan te volgen!

   Like

 1. amke zegt:

  Leuk dit lijstje! Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf nog nooit aan een challenge heb meegedaan. Maar dat het zien dat anderen eraan meedoen al wel heel veel inspiratie met zich mee brengt. Zo heb ik stiekem toch al heel wat dingen aangepast in mijn leven, doordat anderen een challenge aangingen :). Maar vooral jouw heldendaden-maand sprak me heel erg aan. Misschien dat ik die nog wel een keer aanga!

  Geliked door 1 persoon

 2. Linda - Zaailingen zegt:

  Inderdaad jouw ding, die challenges 😀 Ik vind het knap hoe je er zelf zoveel hebt uitgevoerd en dat steeds heel goed volhoudt. Zelf heb ik alleen een maand geen vlees eten gedaan (toen ik nog vlees at ;)), een maand geen voedsel verspillen (nu voor de 2e keer) en de Buy nothing new-maand. Met afval en kkleding ben ik stiekem geleidelijk aan bezig.
  Heb je nog nieuwe challenges gevonden die je zelf (nog) een keer wil doen? Misschien ga ik binnenkort nog wat via CollAction opzetten 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Sara zegt:

  Yayyy! Wat een leuk artikel is dit geworden. Met hele gemakkelijke en goed uitvoerbare challenges. Ik heb vaker de “buy nothing new” challenge gedaan en ik ben nu bezig met één jaar lang fair fashion te kopen. Ik zou ook nog een vegan challenge willen doen en nog veel meer van jouw lijstje.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s