Leuke dingen – De “Groener Doener”-tag: zeven vragen over groener leven

Vandaag beantwoord ik zeven vragen over groener leven. De vragen zijn bedacht door zeven groene bloggers die de vragen zelf ook op hun blog beantwoord hebben. Het heet een tag, omdat je na het beantwoorden van de vragen weer nieuwe mensen tagt om de vragen vervolgens ook te beantwoorden, een beetje een kettingbriefidee dus. Daar word ik normaalgesproken niet zo heel enthousiast van, maar omdat ik het in dit geval inspirerende vragen vind, vragen waardoor je wel echt even goed gaat nadenken over wat je al doet en wat nog beter zou kunnen, doe ik braaf mee nu ik ben getagd door Linda van Zaailingen

Bij elke vraag staat de naam van de blogger die de vraag bedacht heeft. Ik heb daar linkjes geplaatst naar hun eigen antwoorden op de vragen. Ik zal zelf niemand taggen, maar als je je geïnspireerd voelt, neem de vragen dan gerust over. Als je dat hieronder in de reacties laat weten, zal ik zeker een kijkje nemen bij je antwoorden!

Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen?

(Sara – Mevrouw Miauw)

Ik eet veganistisch, koop weinig spullen (en wat ik koop probeer ik tweedehands of zo duurzaam mogelijk te kopen), heb geen auto, scheid al m’n afval en probeer te minderen met plastic. Dat laatste kan zeker nog wel beter, dus daarom ga ik ook dit jaar weer meedoen aan het Plasticdieet.

Maar waar nog het meeste winst te behalen valt (omdat de impact het grootst is), is toch wel het aantal vliegreizen dat ik maak. Vorig jaar heb ik een interessant gesprek gehad met een groepje bloggers over het dilemma van vliegreizen. Want een dilemma is het: allemaal vonden we verre reizen maken te belangrijk om te zeggen “vliegen is slecht voor het milieu, dus we doen het niet meer”. Ik heb toen een aantal dingen met mezelf afgesproken:

 • Van al m’n vliegreizen de CO2 compenseren
 • Alternatieven zoeken voor binnenlandse vluchten en vluchten binnen Europa
 • Meer rechtstreeks vliegen (stijgen en landen heeft het meeste impact)
 • Niet meer ver weg op reis gaan gewoon omdat het kan, maar alleen met een goede reden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nou heb ik al deze dingen braaf gedaan tot nu toe. Ik ben bijvoorbeeld met de trein naar Londen geweest en als we in april naar Zuid-Afrika gaan, vliegen we rechtstreeks, waar we eerder altijd gewoon de goedkoopste route kozen. Maar ik moet mezelf niet voor de gek houden: we gaan binnen een half jaar drie keer buiten Europa. Alledrie de keren met een goede reden (een goede vriendin opzoeken bijvoorbeeld, en een bruiloft), maar kom op, als groene blogger drie keer in een half jaar de halve wereld over vliegen? Dat voelt niet echt lekker…

Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing?

(Elcke – De Groene Zus)

Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat mijn beste groene beslissing tot nu toe het beginnen van m’n blog is geweest. Door erover te schrijven en het contact met andere groene bloggers raak ik steeds weer geïnspireerd om nieuwe stappen te zetten en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten?

(Giulia – Renmeisje)

Voor het antwoord op deze vraag kom ik weer een beetje terug bij de eerste vraag. Verre reizen opgeven om niet meer te vliegen is voor mij op dit moment niet alleen moeilijk, maar voelt zelfs als iets onmogelijks. En ook plastic vermijden blijf ik moeilijk vinden. Elk jaar tijdens het Plasticdieet word ik me er weer zo van bewust dat overal maar wegwerpplastic voor wordt gebruikt en dat de problemen veroorzaakt door plastic zo ontzettend groot zijn, dat ik eigenlijk heel graag het hele jaar op Plasticdieet zou willen. In de praktijk lukt dat alleen (nog) niet.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

(Sytse – Het groene broertje)

Erover bloggen natuurlijk! Ik laat op m’n blog zien wat ik zelf allemaal doe en waar ik over nadenk en hoop zo andere mensen te inspireren ook kleine groene stapjes te zetten. Ik ben van mening dat deze aanpak, het op een positieve manier inspireren door te laten zien wat er allemaal kan en hoe leuk dat is, beter werkt dan mensen vertellen wat ze niet zouden moeten doen omdat het heel slecht is voor de wereld.

26173528_1705314719519792_1109506651078758010_oAfbeelding: Sara van Mevrouw Miauw

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?

(Sanne – Omdat ik dat wil)

Vooral dingen niet kopen, dat is niet alleen goedkoop, maar bespaart je zelfs geld! Bedenk bij alles wat je wil kopen eens of je het wel echt nodig hebt, en zo ja, of je het misschien kunt lenen, zelf kunt maken of tweedehands kunt kopen. Allemaal goedkoper dan nieuw aanschaffen. En als je er echt goed over na gaat denken heb je echt veel minder spullen nodig dan je denkt.

Nog een hele makkelijke manier om geld en het milieu te besparen is de verwarming een graadje lager zetten. En zet ’m vooral uit als je er niet bent. Overdag als ik druk bezig ben heb ik de verwarming altijd veel lager omdat ik dan mezelf prima warm hou en een warm vest helpt natuurlijk ook! ’s Avonds zitten we altijd met een dekentje over op de bank, dat is ook nog eens extra gezellig.

Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt?

(Natascha – Plantaardiger)

Door creatief te zijn met restjes en te proberen altijd eerst op te eten wat er als eerste op moet. Er gaat ook bij ons wel eens wat weg wat toch eerder niet goed meer is dan ik had gehoopt, maar meestal gaat het goed. We hebben helaas maar een klein vriesvakje, dus restjes invriezen is niet echt een optie, anders zou ik dat zeker doen.

En ik blijf ’m noemen: de app Olio waar ik groot fan van ben. Daar kun je eten opzetten dat je zelf niet meer op gaat eten zodat anderen het af kunnen halen. Ik heb zelf de afgelopen tijd al flink wat gedeeld en bij anderen gehaald en opgegeten. Zo kun je een hoop voedselverspilling helpen voorkomen!

Wat zou je groen doen met een miljoen?

(Hermien – KouweKleren)

Wat een leuke vraag dit! Ik denk dat ik in ieder geval nieuwe duurzame initiatieven financieel wil steunen zodat zij van start kunnen met hun groene ideeën. En ik denk dat ik met een miljoen ook wel zelf wat op zou willen zetten dat bijdraagt aan een groenere wereld, maar echt concrete ideeën daarvoor heb ik nog niet. Ik ben afgelopen jaar, uiteraard met veel lagere bedragen dan een miljoen, al begonnen met geld uitlenen via crowdfunding aan groene bedrijfjes, en ik vind dit ontzettend leuk om te doen. Ik zal daar binnenkort eens over bloggen!

8 gedachtes over “Leuke dingen – De “Groener Doener”-tag: zeven vragen over groener leven

 1. zuiverpersoonlijk zegt:

  Leuk dat graadje lager. Dat roepen we ook met ons team van Warmetruiendag. Doe je ook mee? Het is volgende week vrijdag al, de 2e!

  En wat een fijn blog heb je. Like 💚

  Geliked door 1 persoon

 2. Linda - Zaailingen zegt:

  Stiekem best leuk om over na te denken hè? Leuk om te lezen in ieder geval! Ik ben ook benieuwd naar die crowdfunding. Ik heb geïnvesteerd in een restaurant en wil me nog eens verdiepen in zonnepanelen ofzo. Iets wat ik beter snap dan groene aandelen 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s