Groener leven – Een bekentenis

Deze blog is er eentje die ik al vanaf het begin van Het Grote Groene Geluk heb willen schrijven. Maar toch heb ik er steeds over geaarzeld. Ik ben namelijk een beetje bang dat mensen anders naar me gaan kijken als ik dit vertel. Dat ze gaan denken dat ik nu toch echt te ver ben doorgeschoten met m’n gekke groene gedoe. En misschien zelfs wel dat ik vies ben. Ook is het denk ik deels m’n perfectionisme dat me tegenhoudt. Ik wou steeds wachten tot alles perfect was, en het dan op m’n blog delen, zodat mensen niet zouden zeggen dat het helemaal niet werkt wat ik doe. 

Maar goed, alles hoeft niet perfect. Mensen weten inmiddels dat ik een gek groen typje ben, en ze lijken dat van me te accepteren en zelfs te respecteren. Bovendien voel ik me zelf heel goed bij deze beslissing die ik ruim twee jaar geleden heb genomen en denk niet dat ik ooit nog anders wil. Dus waarom zou ik me ervoor schamen? Het blijft een beetje eng, maar hier komt ie, m’n grote bekentenis:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb al twee en een half jaar mijn haar niet gewassen met shampoo. 

Zijn jullie er nog? Niet van je stoel gevallen van schrik? Ik meen het serieus. Ik heb al twee en een half jaar geen shampoo gebruikt, ook geen shampoo bar of iets dergelijks, geen conditioner en geen stylingproducten. Het resultaat daarvan kun je zien op de foto hierboven. Ziet er niet heel vies uit toch?

Nou is het zeker niet zo dat ik m’n haar helemaal niet was, ik spoel het een paar keer per week met bijvoorbeeld kamillethee of groene thee, water met een beetje appelciderazijn of verdunde appelsap. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of ik heb het wel geprobeerd! Het blijft experimenteren namelijk, wat werkt voor je eigen haar en waar je haar op dat moment behoefte aan heeft. Als m’n haar vettig en slap is, helpt spoelen met thee heel goed. Als het juist wat droog en stug is, wordt het zachter van spoelen met iets zurigs, als azijn of citroensap.

Ben ik nu tevreden over m’n haar? Grotendeels wel. Ik ben namelijk vooral begonnen aan m’n no poo-avontuur (want zo heet de stroming van mensen die geen shampoo meer gebruiken, no poo, echt er gaat een wereld voor je open als je je daar in gaat verdiepen) omdat ik veel last had van m’n hoofdhuid en het idee had dat dat van de meeste shampoos alleen maar erger werd. M’n eczeem op m’n hoofd is niet volledig weg, maar zo erg als het drie jaar geleden was, is het absoluut niet meer. En er zijn zeker momenten dat ik baal van m’n haar en het niet meewerkt (al had ik die ook al toen ik nog wel shampoo gebruikte), maar toch zou ik echt niet terug willen naar het gebruiken van shampoo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu het hoge woord eruit is en ik eenmaal aan het schrijven ben, merk ik dat ik er nog veel meer over te vertellen heb. Ik denk dat ik dus binnenkort nog maar een blogje ga wijden aan dit onderwerp, waarin ik vertel over mijn ervaringen met no poo, wat ik allemaal al geprobeerd heb en tips geef over hoe eraan te beginnen, want het begin is wel even een lastige fase.

Ik ben heel benieuwd of iedereen die me ziet na het lezen van deze blog extra goed naar m’n haar gaat kijken om te controleren of het wel schoon is en goed zit. Ik zal dus voorlopig maar even extra m’n best gaan doen om slechte haardagen te verbergen met een leuke vlecht of iets dergelijks!

15 gedachtes over “Groener leven – Een bekentenis

 1. karlienvh zegt:

  Vind ik wel interessant, ik krijg sinds een jaar of twee rode vlekken in mijn gezicht van de meeste shampoos, heb ondertussen wel een paar merken gevonden die ik verdraag en was mijn haar nog maar hooguit eenmaal per week, maar als ik zonder al te veel zoeken helemaal zonder shampoo zou kunnen, lijkt me dat super, eigenlijk.

  Geliked door 2 people

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Wat fijn dat jij wel shampoos hebt gevonden die je verdraagt! Het hangt een beetje van je type haar af hoe snel het gaat om te wennen aan helemaal geen shampoo, en er zal altijd even een fase zijn waarin je even moet experimenteren met wat er wel en niet werkt voor jou, maar misschien is het een poging waard! Ik zal binnenkort meer vertellen over hoe ik het heb aangepakt en tips geven over wat ik denk dat goed werkt.

   Geliked door 1 persoon

 2. Petra zegt:

  Hey wat goed! Dat is tegenwoordig niet raar meer, geloof ik. Mss wordt het raar gevonden als je het hardop zegt. Ik ben sinds een paar maanden aan de gang met baking soda en appelazijn. Ik ben nog niet helemaal blij, maar lees in jouw reactie hierboven dat je tips gaat geven. Ik ben benieuwd!

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! In de groene-bloggerswereld is het zeker niet meer raar, daar durfde ik het ook wel aan te vertellen, maar ook m’n familie en vrienden die niet perse in de groene hoek zitten, lezen mee. En wat die ervan denken vraag ik me wel af! 😉
   Baking soda durfde ik zelf niet aan met m’n gevoelige huid, en gelukkig gaat het bij mij zonder ook prima. Ik kom snel terug met de tips!

   Geliked door 1 persoon

 3. Sara zegt:

  Wat goed! Ik wil dit ook heel graag, lijkt me heerlijk 🙂 Ik heb een tijdje terug een lush shampoo bar gekocht en die gaat heel lang mee. Mijn plan is om het poo-avontuur in te stappen als de shampoo bar op is. Ik kijk uit naar je tips! Die kan ik vast gebruiken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Marga zegt:

  Een vriendin van me kreeg van haar (niet specifiek groene) kapper het advies om haar haar dagelijks te spoelen met water en geen shampoo te gebruiken, om van haar hoofdhuid eczeem af te komen. Dit hielp heel goed. Sindsdien gebruik ik ook nog maar zelden shampoo en spoel ik mijn haar regelmatig, ook al heb ik zelf geen huidproblemen. Mijn haar voelt nu minder slap aan en valt minder stijl langs mijn hoofd. Doordat het van nature ietsje stugger is, heb ik geen haarwax of zo meer nodig om mijn korte coupe goed in model te krijgen. Ideaal!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s