Recepten – Chips uit de oven met een groen knoflookdipje

Laatst had ik een paar aardappels over en bedacht ik me ineens dat ik wel eens kon proberen om chips te maken in de oven, en dat werkte prima! En omdat ik chips altijd het lekkerst vind met een dipje erbij, maakte ik er meteen een dipje bij van wat ik toevallig in huis had, en dat resulteerde in dit mooie mintgroene knoflookdipje van zijdentofu. Het is wat meer werk dan een zak chips opentrekken, maar dan heb je ook wel een veel lekkerdere verse snack waar ik in ieder geval veel meer van geniet!

Je bakt deze chips met heel weinig olie of zelfs zonder olie, zodat deze zelfgemaakte variant een stuk lichter is dan die uit de winkel. Je kunt gewone of zoete aardappelen gebruiken, of een combinatie van beiden. En andere harde groenten werken ook prima, zoals bijvoorbeeld wortel, biet en pastinaak. De chips zijn al heel lekker met alleen een beetje zout of zout en peper, maar kruidenzout werkt ook heel goed, of je eigen favoriete combinatie van zout met bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder of kurkuma. Genoeg variaties mogelijk dus! En deze chips zijn natuurlijk ook lekker met een ander dipje, bijvoorbeeld zelfgemaakte guacamole of hummus, of het pindasausje uit dit recept.

Recept

Je hebt nodig:

  • een aardappel
  • een kleine zoete aardappel
  • zout en peper, kruidenzout of andere kruiden naar smaak (fijngemalen zout werkt het best in dit recept, grof zout valt van de chips af)
  • optioneel: olijfolie of kokosolie

En voor het dipje:

  • 300 gram zijdentofu
  • twee of drie tenen knoflook (afhankelijk van hoe sterk je de knoflooksmaak wil)
  • een eetlepel verse rozemarijn (of andere verse groene kruiden naar smaak)
  • twee eetlepels citroensap/limoensap/azijn
  • zout en peper
  • 1/2 theelepel spirulinapoeder (dit kun je weglaten als je dit niet in huis hebt, dan wordt je dipje alleen niet groen)

Was de aardappel en zoete aardappel (laat de schil eraan) en snij deze in hele dunne plakjes met behulp van een mandoline of een keukenmachine (met een mesje kan natuurlijk ook, maar dan is het wat lastiger om mooie gelijke dunne plakjes te krijgen). Dep de plakjes gewone aardappel wat droger met een stukje keukenpapier. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg er plakjes aardappel of zoete aardappel op (je kunt de gewone aardappels en zoete aardappels het beste apart van elkaar bakken omdat ze op een andere temperatuur in de oven moeten). Als je olie wil gebruiken, smeer de chipjes dan heel dun in met een beetje olijfolie of gesmolten kokosolie. Strooi daarna het zout en de kruiden erover.

FullSizeRender

Zorg dat de plakjes elkaar niet overlappen tijdens het bakken. Afhankelijk van hoeveel je maakt en de grootte van je oven en bakblik, kan het dus zijn dat je in meerdere ladingen moet bakken. Bak de chips van de gewone aardappelen op 200 graden voor ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn en de zoete aardappelen 20 minuten op 150 graden. (Dat is wat bij mijn oven het beste blijkt te werken na een paar pogingen, maar je zal even uit moeten proberen op welke stand je ze hoe lang moet bakken in jouw oven. Ik heb gelezen dat het zelfs per soort aardappelen nog weer kan verschillen hoe snel het gaat, dus het is echt even experimenteren.) Hou de chips goed in de gaten tijdens het bakken, ze zijn soms ineens te donker.

Terwijl de chips in de oven zitten, giet je de zijdentofu af en doe je die daarna met de rest van ingrediënten voor de dip in een keukenmachine of blender. Laat draaien tot alles goed gemengd is en je een mooi mintgroen dipje heb. Proef even of er genoeg zout, peper en citroensap/limoensap/azijn in zit, en voeg eventueel nog meer toe.

De chips zijn het lekkerst als je ze net vers gebakken hebt, maar het dipje wordt eigenlijk alleen maar lekkerder als je het een paar dagen in de koelkast laat staan zodat alle smaken er goed intrekken. Maak het dus als je tijd hebt een paar dagen van tevoren of bewaar wat je overhoudt en eet het bij bijvoorbeeld gebakken aardappelen of op een wrap met wat sla en komkommer of andere rauwkost. Heerlijk!

7 gedachtes over “Recepten – Chips uit de oven met een groen knoflookdipje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s