Groene Challenge juli – Het Plasticdieet

In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds uitdaag om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. In de maand juli wordt wereldwijd Plastic Free July gehouden, dus ga ik meedoen aan een Plasticdieet. Ik scheid sinds januari al m’n plastic afval, waardoor het me steeds meer opvalt hoeveel plastic we wel niet weggooien. Dat kan vast een stuk minder! Maar voor ik meer vertel over het Plasticdieet, zal ik eerst een update geven over de challenge die ik in juni heb gedaan, de minimaliseermaand van Moeders Minimalisme.

Op de blog Moeders Minimalisme geeft Dieuwke hele praktische tips over hoe je zelf thuis kunt minimaliseren. Niet alleen door spullen op te ruimen en weg te doen, maar bijvoorbeeld ook door te kiezen voor duurzamere en zelfgemaakte alternatieven. Zo heeft ze bijvoorbeeld een heel handig artikel over hoe je je schoonmaakmiddelen kunt vervangen door natuurlijkere alternatieven. Zo heeft zij mij ook geïnspireerd om zelf mijn wasmiddel te maken (wat ik nu al bijna een jaar doe). Maar de andere tips, vooral over ontspullen en opruimen, las ik altijd graag, maar voerde ik vaak toch niet in de praktijk. Ik dacht steeds, dat doe ik nog wel eens. Maar door het volgen van de minimaliseermaand is het er nu ook eindelijk daadwerkelijk van gekomen.cropped-header-mm-lijn1

Bij de minimaliseermaand van Moeders Minimalisme hoort een lijst met iedere dag een kleine opdracht, waardoor het me een stuk haalbaarder leek dan om ineens van alles aan te gaan pakken. En dat heeft gewerkt! Ik heb heel veel dingen weggedaan die we niet meer nodig hadden, veel spullen verzameld om weg te geven, naar de kringloop te brengen of te verkopen op een rommelmarkt en ook gewoon dingen opgeruimd. Op de een of andere manier geeft dat een erg prettig gevoel, waardoor ik steeds zin heb om de volgende opdracht te doen en ook een aantal dingen heb aangepakt die helemaal niet bij de opdrachten stonden. Het moeten wegdoen van 10 dingen uit huis resulteerde bijvoorbeeld in het uitzoeken en opruimen van een hele kast. En minimaal 5 pennen weggooien? Dan maar meteen alle pennen in huis verzameld (dat waren er bizar veel) en de helft weggegooid of teruggebracht naar kantoor.

Ik zeg we houden het minimalisme erin hier! Niet alleen door dingen op te ruimen en weg te doen, maar ook door beter na te denken over of we iets wel echt nodig hebben en zo ja, wat dan de duurzaamste optie is.

De Groene Challenge van juli

Sinds we thuis ons plastic afval scheiden, schrik ik er steeds weer van hoe ontzettend veel plastic we weggooien (per week hebben we met z’n tweeën een grote plastic zak helemaal vol, en dat moet toch minder kunnen), iets waarvan ik al een paar keer heb gezegd dat ik daar in een latere challenge nog wel eens aandacht aan wou besteden. Dus toen ik van de week het Plasticdieet voorbij zag komen op Facebook wist ik meteen dat dat m’n nieuwe challenge voor juli ging zijn. Het Plasticdieet wordt georganiseerd door duurzaamheidsorganisatie Opgemärkt en Emma + John, een blog over de zero waste lifestyle, geschreven door de zusjes Jessie en Nicky. Hun site is zeker de moeite waard om eens te bekijken voor nog veel meer duurzaamheidstips!

6652499_orig.jpgFoto: Emma + John

Ik heb me meteen aangemeld voor het Plasticdieet en ben heel benieuwd wat de opdrachten en tips precies gaan zijn. Bij deze challenge gaat het om een maand zonder single use plastic, dus zonder plastic wegwerpproducten en plastic verpakkingen. Of het me gaat lukken om die helemaal te vermijden in de maand juli vraag ik me af, aangezien echt bijna alles verpakt is in plastic, maar ik ga zeker m’n best doen om zo weinig mogelijk pastic afval te veroorzaken. Ik ben heel benieuwd! Het lijkt me in ieder geval een hele goede manier om me nog meer bewust te worden van de enorme hoeveelheden plastic afval die ik veroorzaak en wat ik daar aan zou kunnen doen.

Wil je ook meedoen met het Plasticdieet? Meld je dan nu aan op http://www.plasticdieet.nl. En ik zou het leuk vinden als jullie je ervaringen en tips met me zouden willen delen!

9 gedachtes over “Groene Challenge juli – Het Plasticdieet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s