Recepten – Update Instock Challenge tegen voedselverspilling met recept voor stamppotkroketjes

Eind december, in het overzicht van mijn Groene Challenges van afgelopen jaar, zei ik nog dat ik mezelf wel zou blijven uitdagen in 2017 om dingen groener te maken in m’n leven, maar dat ik niet van plan was om gestructureerd elke maand een Groene Challenge te doen. Maar vlak daarna las ik over de challenge die Instock in januari ging organiseren tegen voedselverspilling, en werd ik toch meteen weer enthousiast en heb ik me aangemeld. Eten weggooien vind ik echt zo zonde, niet alleen van het geld, maar vooral ook van de energie die het heeft gekost om dat product te laten groeien, produceren en te vervoeren. Gister was de laatste dag van de Instock Challenge, dus vandaag is het tijd voor een update.

Wat ik als eerste heb gedaan aan het begin van de maand is even de kasten doorgaan en kijken wat we eigenlijk nog in huis hadden en wat daarvan bijna op moest omdat het al een tijdje open was of omdat de THT-datum in de buurt kwam. (Ik vind het trouwens belangrijk om even te benadrukken dat THT staat voor tenminste houdbaar tot, en het product na die datum dus niet persé weg hoeft. Ik gooi nooit dingen weg omdat de datum is verstreken, ik ruik en proef altijd eerst of iets nog goed is, en vaak is dat zo. Ik gebruik de datum alleen om te kijken wat er als eerste op moet omdat dat de meeste kans heeft om als eerste te bederven. Het is echt zonde om dingen weg te gooien alleen omdat de THT-datum is verstreken! Vooral droge producten zijn vaak lang na de datum nog goed.) De dingen die mee op moesten heb ik op het aanrecht gezet, zodat ze in het zicht stonden en ik er ook echt toe aangezet werd om daar iets mee te maken. En dat werkte prima. Ik hou namelijk niet zo van te veel spullen op m’n niet al te grote aanrecht, dus hoe sneller ik dingen mee op maakte, hoe sneller m’n aanrecht weer leeg was!

fullsizerender_2-kopie

Ook heb ik weer wat nieuwe dingen uitgeprobeerd met restjes en met delen van groente die ik normaal als afval beschouw. Van een restje andijviestamppot heb ik echt superlekkere kroketjes gemaakt. Ik ga voortaan altijd zorgen dat we stamppot overhouden, want ik wil ik die kroketjes weer eten! Het recept voor de kroketjes staat hieronder. Je kunt ze maken van welke stamppot je ook hebt, en van een klein beetje stamppot kun je al een paar kroketjes maken. Of je maakt een heel bord vol, zoals ik heb gedaan!

Daarnaast zag ik een paar keer dit filmpje voorbij komen op Facebook, waarin werd laten zien hoe je heel eenvoudig van schillen, loof en restjes van groente en kruiden zelf bouillon kunt maken. Je verzamelt hiervoor een tijdje alle schillen etc. in een bakje in de vriezer, en als je bakje vol is, kook je er bouillon van. (Ok, in het filmpje gebruiken ze een diepvrieszakje, maar ik vind een herbruikbaar bakje een beter idee!) Ik heb dat tot nu toe twee keer gedaan, en het beviel me wel! Ik heb zelf nog wat zout en peper toegevoegd om de bouillon iets meer smaak te geven en heb deze ervolgens gebruikt om bijvoorbeeld quinoa of linzen in te koken en om aan saus of een curry toe te voegen. Een makkelijke smaakmaker van dingen die je anders toch weggooit!

De Instock Challenge is bij mij dus zeker weer geslaagd. Het is niet zo dat ik helemaal niets heb weggegooid in januari, er waren helaas wel weer een paar verse dingen eerder niet goed meer dan ik had verwacht, maar het heeft wel echt weer bijgedragen aan de bewustwording, zodat er veel minder weg moet hier in huis, en dat vind ik erg prettig. Wil je meer tips over hoe jij ook minder voedsel kunt verspillen? Zoek dan op de hashtag #instockchallenge op Facebook, Twitter of Instagram.

Vandaag is trouwens de Minimaliseermaand van Moeders Minimalisme weer begonnen en ook hier doe ik toch weer aan mee. Ons huis kan namelijk nog wel een extra minimaliseerronde gebruiken (en die challenges blijven te leuk om te doen)!

fullsizerender

Recept voor stamppotkroketjes

Je hebt nodig:

  • Overgebleven stamppot
  • Maïzena
  • Volkoren rijstmeel
  • Kokosolie

Neem twee (niet al te kleine) schaaltjes. Doe in het ene schaaltje wat rijstmeel en maak in het andere schaaltje een papje van maïzena en water (met ongeveer de verhouding 1 eetlepel maïzena op 3 eetlepels water). Neem een beetje van de stamppot in je handen en vorm er een kroketje van. Rol het kroketje eerst door het rijstmeel, dan door het maïzena-papje en vervolgens weer door het rijstmeel. Zorg dat het kroketje aan alle kanten goed is bedekt. Leg het op een bord en ga verder met de rest van de stamppot, totdat je alle kroketjes hebt gemaakt. Verwarm een ruime hoeveelheid kokosolie in een koekenpan (je hoeft de kroketjes niet te frituren, maar gebruik wel wat meer olie dan je normaal gebruikt om iets te bakken) en bak de kroketjes op matig vuur tot ze mooi goudbruin zijn. Draai ze ondertussen regelmatig om, zodat alle kanten goed bakken. Lekker met een beetje mosterd!

13 gedachtes over “Recepten – Update Instock Challenge tegen voedselverspilling met recept voor stamppotkroketjes

  1. Claire zegt:

    Wat super slim die stamppotkroketjes! Ik heb altijd veel te veel over en een tweede dag stamppot vind ik nooit zo lekker. Gek want curry’s en soepen e.d. vind ik de tweede dag JUIST lekkerder. Maar stamppot: meh. Dus de volgende keer ga ik er kroketjes van maken. En ik las wel vaker van die DIY bouillon maar ik wist niet dat je die schillen in de vriezer kon bewaren. Hoe handig want ik verzamel niet mega veel schillen in korte tijd (: Ik ga dit artikel even opslaan want wat een handige tips!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s