Groener leven – Deel eten dat je over hebt via de Olio app

Soms ben ik ergens zo enthousiast over dat ik niet kan wachten om er een blog over te schrijven. Dat had ik ook meteen toen ik een paar weken geleden de app Olio ontdekte. Afgelopen januari toen ik meedeed aan de Instock Challenge tegen voedselverspilling, en ook al eerder toen ik vorig jaar in een Groene Challenge probeerde bij mij thuis geen voedsel te verspillen, ben ik al op zoek geweest naar een makkelijke manier om eten dat ik zelf niet meer mee op ging eten weg te geven, maar toen kon ik dat niet vinden. En nu dus wel! Via Olio kun je eten dat je over hebt aanbieden en andere gebruikers in de buurt kunnen het (gratis) komen afhalen. Het werkt echt heel makkelijk. Gister zijn bij mij de eerste dingen opgehaald: een aangebroken bus edelgistvlokken die maar achter in het keukenkastje stond te staan, een nog dicht pak speltmeel dat ik niet meer voor de houdbaarheidsdatum op ging krijgen en een bakje currykruiden van de markt waar de ingrediënten niet op waren aangegeven (niet handig in een huishouden met veel allergieën). Allemaal dingen die voor een ander nog prima bruikbaar zijn, dus zonde als ik ze zou weggooien!

olio-mockup-credit-annabelstaffphotographyjpg

Deze app is in januari 2016 in de UK gelanceerd. Daar is het een groot succes: er hebben zich ruim 150.000 mensen aangemeld en er zijn al meer dan 200.000 producten gedeeld. Daar zijn ook winkels en restaurants erbij aangesloten, zodat die eten dat bijna over datum is en ook niet meer naar bijvoorbeeld de voedselbank kan, via Olio kunnen weggeven in plaats van het weg te gooien. Inmiddels wordt eraan gewerkt om stap voor de stap de app in andere landen te promoten, maar het superfijne is, dat hij sowieso over de hele wereld al werkt. Ik heb even door de lijst aangeboden producten gekeken (wie hou ik nou voor de gek, ik vind de app zo leuk dat ik elke dag door het aangeboden eten scroll), en ik zie dat er eten wordt gedeeld in verschillende landen binnen Europa en ook daarbuiten.

In Nederland is Olio op dit moment nog niet heel bekend, maar ik ben er mijn persoonlijke missie van aan het maken om daar verandering in te brengen! Er staan wel wat dingen op in Nederland sinds deze week (en dan niet alleen die van mij), maar het begin van zoiets is altijd een beetje lastig. Nieuwe gebruikers in Nederland die nu gaan kijken, zien dat er weinig aangeboden wordt in hun omgeving, en gaan dan misschien weer weg. Ik hoop dus dat jullie mij willen helpen. Als nou iedereen die deze blog leest de app downloadt en er een paar producten opzet, dan hebben we een begin gemaakt! Je hebt vast wel iets staan dat je zelf niet meer op gaat maken, denk bijvoorbeeld aan een ingrediënt dat je voor een bepaald recept nodig had, maar verder eigenlijk nooit gebruikt, of iets dat je hebt gekregen maar niet lust of niet wil of kan eten. Zou het dan niet fijn zijn als het niet weggegooid hoeft te worden, maar iemand anders het kan eten?

olio-3-screens-letter

Of misschien biedt iemand wel iets aan dat jij juist heel lekker vindt! Het fijne van Olio is dat je niet hoeft te ruilen, en dus niet zowel hoeft te geven als te nemen. Voor mensen die krap bij kas zitten, kan het dus een goede manier zijn om gratis wat extra dingen op te halen. Iedere gebruiker van de app draagt sowieso bij aan het verminderen van voedselverspilling, en dat is toch geweldig? Ik hoop echt dat jullie mijn enthousiasme delen en willen helpen van Olio ook een succes te maken in Nederland. Waar wacht je nog op, download die app en begin met delen! Alsjeblieft? Ik vraag niet vaak wat van jullie, de lezers van m’n blog, maar hier zouden jullie me echt een heel groot plezier mee doen!

21 gedachtes over “Groener leven – Deel eten dat je over hebt via de Olio app

 1. leenvandebergen zegt:

  Wauw, dit is geweldig. Alleen lijk ik wel de enige in heel België te zijn die er nu op zit 🙂 Zou er niet zoiets specifiek voor België/Nederland bestaan? Ik vind het alleszins een fantastisch idee (zit zelf met een aantal pakken pasta waar ik vanaf wil), dus ik ga ook pogen dit te verspreiden in mijn omgeving en wie weet..

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ik weet zeker dat ik van de week op je bericht heb gereageerd, maar zie mijn reactie nu niet staan. Niet goed opgeslagen misschien. 😦 Anyway, ik heb gezocht naar een specifieke app of site voor Nederland en België, maar niet gevonden helaas. Mocht je die nog vinden, hoor ik het graag! En super dat je gaat proberen je omgeving enthousiast te krijgen voor Olio!

   Like

 2. IngridS zegt:

  Love je website! Net ontdekt.
  Nog een tip
  Voor iedereen die eten over heeft dat houdbaar is; je zou ook kunnen denken aan de voedselbank. Bijna ieder dorp/ stad in Nederland heeft er een. Je eten komt dan ook nog eens terecht bij gezinnen die het goed kunnen gebruiken. :-).

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! 🙂 Zeker, de voedselbank is ook een goede optie voor houdbaar eten dat nog niet voorbij de THT is en waarvan de verpakking nog gesloten is. Maar ook aangebroken verpakkingen of dingen die net voorbij de THT zijn, zijn nog prima te eten, en die kunnen helaas niet naar de voedselbank, dus als je ze via Olio kunt weggeven aan iemand die het opeet, is dat zo veel beter dan het weggooien!

   Like

 3. Natasja zegt:

  Ik geef al vaak spullen weg via een Weggeefhoek op Marktplaats en kende ook het idee van Thuisafgehaald, maar deze app kende ik nog niet. Wat een goed idee! Ik heb al vaker thuis met eten in mijn handen gestaan dat ik eigenlijk niet weg wilde gooien, maar waarvan ik niet wist wat ik ermee moest doen. Ik ga me ook aanmelden, nog iemand uit Den Haag dus 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s