Recepten – Bananenijs: kokos-limoen & chocola-karamel

Bananenijs is al een tijdje een rage in de wereld van gezond maar lekker eten. Ik zag het met regelmaat voorbij komen op Facebook en blogs en iedereen deed er razend enthousiast over. Toen ik er ook weer een recept voor zag staan in het kookboek van Deliciously Ella (absoluut mijn favoriete kookboek op het moment), ben ik het toch ook zelf maar eens gaan maken om te kijken what all the fuss was about. Na de eerste hap was ik meteen om. Dit is denk het lekkerste ijs dat ik ooit heb gegeten. Heerlijk romig en zoet, zonder te zoet te zijn. Het is dat ik het net zelf had gemaakt, anders zou ik niet geloven dat het puur banaan was.

Recept

Het gaat bijna te ver om dit een recept te noemen. Het heeft maar één ingrediënt en is supersimpel om te maken. Maar het resultaat is zo lekker dat je bijna niet gelooft dat het echt zo simpel en zo gezond is. Het enige dat je nodig hebt is bevroren banaan. Pel een paar bananen, snij ze in plakjes en doe ze minstens een dag of nacht in de vriezer tot ze goed bevroren zijn. Het is het lekkerst als de bananen goed rijp zijn, zelfs een beetje overrijp is geen probleem. Dit is dus een prima oplossing voor te rijpe bananen op je fruitschaal. Gooi ze gewoon in de vriezer tot je een keer zin hebt in ijs!

FullSizeRender_3   FullSizeRender

Om het ijs te maken haal je de bevroren plakjes banaan uit de vriezer, wacht je een paar minuten zodat ze net iets minder hard zijn en doe je ze in de keukenmachine. In een blender gaat het ook, maar dan moet je een beetje water toevoegen en wordt het ijs dus iets zachter, omdat de blender het anders niet fijn krijgt. Laat de keukenmachine (of blender) een paar minuten draaien en schraap tussendoor als dat nodig is met een spatel de stukjes banaan naar beneden. Eerst lijkt er weinig te gebeuren, behalve dan dat de stukjes banaan kleiner worden, maar na een tijdje verandert de structuur. De kleur wordt een stuk lichter en het ziet er ineens uit als roomijs. Laat het dan nog heel even draaien en klaar is je ijs!

Bananenijs is zo op zich, zonder andere ingrediënten, echt al superlekker. Je zult niet geloven dat er geen room of suiker in zit, zo zoet en romig smaakt het. Maar met de bananen als basis kun je eindeloos variëren met andere smaken. Doe er bijvoorbeeld wat bevroren mango bij in de keukenmachine of wat bevroren bosvruchten en je hebt zo mango-ijs of bosvruchtenijs gemaakt! Hieronder nog twee lekkere combinaties die ik heb bedacht.

Kokos-limoen

FullSizeRender_4   FullSizeRender_2

Doe het sap van twee limoenen en drie eetlepels kokosrasp samen met de bevroren plakjes van twee bananen in de keukenmachine. Serveer het ijs met nog een beetje kokos en de rasp van een limoen. Heerlijk fris en tropisch!

Chocola-karamel

FullSizeRender-3 kopie   FullSizeRender_1

Voor een zoetere klassiekere ijssmaak, maar dan in de gezonde versie, mix je een eetlepel rauwe cacaopoeder en zes ontpitte medjooldadels mee met de bevroren plakjes van twee bananen. Als je gewone cacaopoeder gebruikt in plaats van de rauwe variant, heb je waarschijnlijk wat meer nodig omdat de smaak daarvan wat minder sterk is. Proef het dan tussendoor even en voeg indien nodig meer toe. De stukjes dadel in het ijs smaken als stukjes karamel!

16 gedachtes over “Recepten – Bananenijs: kokos-limoen & chocola-karamel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s